Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” este una dintre şcolile de prestigiu din judeţul Bistriţa-Năsăud, se remarcă prin rezultatele foarte bune obţinute de elevii şcolii, prin colectivul de cadre didactice bine pregătit profesional şi pedagogic. În perimetrul şcolii sunt două clădiri destinate spaţiilor de studiu (34 săli de clasă, 5 laboratoare, 1 cabinete pentru consiliere şi sprijin, o bibliotecă modernă, cu 12809 volume), spaţiului administrativ şi managerial; o sală de sport, un teren de sport, două spaţii pentru petrecerea pauzelor în aer liber, un parc minunat şi plin de verdeaţă, flori, arbori, fântână decorativă. În anul şcolar 2016-2017 studiază 951 elevi.
Primele documente ale şcolii datează din anul 1960, şcoala funcţionând iniţial în incinta Unităţii militare şi apoi în clădirea Muzeului Judeţean. Construcţia actualei clădiri (corpul A) a început în anul 1968 şi a fost dată în folosinţă la 1 septembrie 1970, fiind proiectată pentru 20 de săli de clasă. Merite deosebite în construirea localului le-a avut directorul din acea vreme, prof. Nicolae Mrenes, cu sprijinul Consiliului Popular Judeţean, din fonduri de la bugetul de stat.
Nouă ani mai târziu, s-a ridicat corpul B al şcolii, în aceea vreme funcţionând ca atelier-şcoală. În momentul înfiinţării (1960), şcoala a funcţionat cu 3 învăţători, 8 profesori, 76 elevi în ciclul primar şi 181 elevi în ciclul gimnazial. Numărul mare de elevi ce urmează a studia în cadrul şcolii face ca localul B să-şi transforme atelierele în săli de clasă. La 23 martie 1996 şcoala primeşte „botezul” Societăţii „Avram Iancu”, devenind astfel Şcoala Generală „AVRAM IANCU” (2012 – ŞCOALA GIMNAZIALĂ „AVRAM IANCU”) unitate şcolară în care a fi dascăl înseamnă o misiune ce ţine de arta de a instrui şi educa generaţia Mileniului III, de a-i pregăti pe tineri să găsească răspunsurile potrivite la provocările zilei de mâine.
Am fost o istorie, am crescut cu timpul în toate componentele – îndeosebi cele valorice. Suntem o şcoală performantă, dorită de populaţie şcolară. Vom fi viitorul aşa cum îl visam, vom fi cei ce vor semăna în continuare educaţia bunului simţ şi a dorinţei de foarte bine. Ne aflăm pe un drum ascendent spre perfecţionarea procesului de învăţământ, ca rezultat al acţiunilor convergente ce vor avea la îndemână trei elemente esenţiale: ELEVI, PĂRINŢI şi CALITATE.